Γιατί Θετική Ψυχολογία…; Επειδή είναι της μόδας;

Τι είναι τελικά η Θετική Ψυχολογία; Είναι αυτό που λέμε «σκέψου θετικά»;;; Είναι το «αν το θες πολύ θα γίνει»;;; Όχι… Δεν είναι αυτό. Και… γιατί να επιλέξω τη Θετική Ψυχολογία ανάμεσα σε τόσες μεθόδους και τεχνικές αυτοβοήθειας και προσωπικής ανάπτυξης; Επειδή είναι της μόδας; Και πάλι όχι… Τόσα άρθρα, ομιλίες, σεμινάρια, θεραπείες, εκπαιδεύσεις. Τόσες πολλές φωνές μοιράζουν απλόχερα  τις συμβουλές τους. 10 βήματα για να γίνεις καλύτερος… 5 τρόποι για να πετύχεις τους στόχους σου… 3 μυστικά για να κατακτήσεις τον κόσμο… Μέσα σε όλη αυτή τη φασαρία, τη μόδα της θετικότητας και την τυραννία της αισιοδοξίας… ποιον να πιστέψει κανείς;

Λοιπόν… Η Θετική Ψυχολογία δεν είναι μια μόδα. Δεν είναι new age φιλοσοφία. Δεν είναι pop ψυχολογία… Είναι επιστήμη. Είναι ο νεότερος κλάδος της επιστήμης της ψυχολογίας. Ένας ταχύτητα αναπτυσσόμενος κλάδος που ερευνά το τι κάνει μια καλή, ευχάριστη και γεμάτη νόημα ζωή. Προάγει την ευημερία, την ανάπτυξη και την άνθιση, εξετάζοντας όμως ολιστικά τόσο τις φωτεινές πλευρές της ανθρώπινης φύσης, όσο και τις αρνητικές πτυχές της ζωής.

Μετά από δεκαετίες επιστημονικής έρευνας, χιλιάδων ερευνητών, που έχουν κοστίσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, μπορούμε να διαχωρίσουμε πια το τι βοηθά από το τι δεν βοηθά. Και τι σημαίνει αυτό; Ότι μόνο η Θετική Ψυχολογία είναι αποτελεσματική και όλες οι άλλες μέθοδοι είναι άχρηστες; Όχι… Ούτε αυτό. Όμως χρησιμοποιώντας μεθόδους που βασίζονται στην επιστήμη, έχουμε περισσότερες πιθανότητες να πετύχουμε, καθώς μπορούμε να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας σε αυτό που πραγματικά λειτουργεί.

Μάλιστα… και εφαρμόζεται πρακτικά, ή είναι απλά για τους ακαδημαϊκούς; Η Θετική Ψυχολογία έχει πρακτικές εφαρμογές σχεδόν παντού. Από τον τομέα της εκπαίδευσης, της υγείας, της ψυχικής υγείας, στον εργασιακό τομέα, τον αθλητισμό, την δημόσια πολιτική, την οικογένεια, τους οργανισμούς, τη νευροεπιστήμη κτλ. Ιδιαίτερα το coaching είναι ένα πεδίο όπου η Θετική Ψυχολογία βρίσκει πρακτική εφαρμογή, γι’ αυτό και περιγράφεται ως το “φυσικό περιβάλλον” για την εφαρμογή της.

Ας διαχωρίσουμε λοιπόν τη μόδα από την επιστήμη και ας επιλέξουμε αυτό που αποδεδειγμένα μας βοηθά να αναπτυχτούμε και να ακμάσουμε σε όλους τους τομείς!

By:

Τίνα Στρατηγοπούλου

MSc in Applied Positive Psychology & Coaching Psychology

*Το άρθρο έχει δημοσιευτεί στην Εναλλακτική Ατζέντα.

Φόρμα Εγγραφής

Τίνα Στρατηγοπούλου

ΑΝΘΙΖΕΙΝ (Θετική Ψυχολογία – Coaching)

MSc in Applied Positive Psychology & Coaching Psychology

Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης, Επαγγελματίας Θετικής Ψυχολογίας, Πιστοποιημένη Life Coach, Mentor